Springplank naar zelfstandige in klare taal: Bezint eer ge begint.

23/03/2023 - 19:20

Ontvangt u een werkloosheids- of inschakelingsuitkering en wilt u een eigen zaak oprichten? Met de maatregel 'Springplank naar zelfstandige' kunt u 12 maanden lang als zelfstandige in bijberoep werken zonder dat u uw uitkering verliest. Met de maatregel wil de overheid ondernemers in spe stimuleren om de sprong naar het ondernemerschap te wagen. Een reële situatie uitgelegd.

Ervaring met springplank naar zelfstandige

Hoelang?

Het voordeel Springplank naar zelfstandige wordt toegekend voor 12 maanden, gerekend van datum tot datum, vanaf het begin van de activiteit of vanaf het ogenblik waarop dat voordeel wordt aangevraagd. Het kan niet worden verlengd. Met andere woorden: Je behoudt je werkloosheidsuitkering 1 jaar terwijl je kijkt of het haalbaar en realistisch is om zelfstandig in hoofdberoep te worden. Laten we dit nu eens in cijfers gieten.

Voorbeeld Springplank naar zelfstandige volledig jaar

Dit is het voorbeeld die men op de site van de rva geeft. In dit eerste voorbeeld gaat men ervan uit dat je een volledig jaar van dit systeem geniet terwijl je een zelfstandige activiteit uitvoert.

In dit voorbeeld zeggen ze dat de persoon 9000 euro NETTO heeft verdient met zijn of haar zelfstandige activiteit in 1 jaar. D.w.z. 750 euro/maand gemiddeld. Met dit bedrag kan je niet starten als zelfstandige in hoofdberoep. De man of vrouw in kwestie ontvangt een werkloosheidsuitkering van dagelijks 38 euro. Als je dit even anders formuleert dan komt dit neer op het volgende: De man of vrouw ontvangt 38 euro/dag. Iedere maand zijn er gemiddeld 26 daguitkeringen/maand. (ref. site Rva) Voor deze persoon zou dit 988 euro/maand werkloosheidsuitkering betekenen. Met zijn of haar bijberoep heeft deze persoon een gemiddeld een inkomen van 1738 euro/maand kunnen bekomen.

Herberekening om rekening mee te houden

De uitleg van de Rva: Het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering zal verminderd worden met het deel van het bedrag van het dagelijks inkomen van de nevenactiviteit dat 16,70 euro overschrijdt (volgens de index geldig op 01.12.2022). Uitleg: 38- [(9.000/312 ) - 16,70] = 38 – 12,15= 25,85euro

Wat gebeurt nadien. Doordat deze persoon 9000 euro heeft bijverdient, heeft hij teveel ontvangen van de overheid. Alles dat meer dan 16.70 euro/dag is, moet je teruggeven. Als je 9000 euro/jaar hebt bijverdient dan heb je 28,84 euro/dag verdient en dus 12,14 euro/dag teveel. Reken je dit even uit dan moet je 3.789,60 euro teruggeven van dat jaar. In cijfers: Hij/zij heeft van een werkloosheidsuitkering van 11.856 euro/jaar ontvangen en moet daarvan 3789.6 euro teruggeven = 8.066,4 euro/jaar effectief ontvangen. (672,19 euro/maand heb je dan effectief ontvangen van de Rva) Het is logisch dat je een deel van je ontvangen werkloosheidsuitkering moet teruggeven, maar zijn de bedragen realistisch? De persoon in dit voorbeeld heeft uitgerekend nadat hij het teveel ontvangen geld heeft teruggestort gemiddeld 1422,20 euro/maand had dat jaar. Wat goed bijgewerkt/verdient is met zijn/haar zelfstandige activiteit i.p.v. enkel 988 euro/maand uitkering.



Voorbeeld Springplank naar zelfstandige 1 maand

Dit is het voorbeeld die men op de site van de rva geeft. In dit voorbeeld gaat men ervan uit dat je 1 maand van dit systeem geniet terwijl je een zelfstandige activiteit uitvoert. De uitkomst is hier niet 0 euro, maar wordt naar 0 herleidt.

In dit voorbeeld zeggen ze dat de persoon 3000 euro NETTO heeft verdient met zijn of haar zelfstandige activiteit in 1 maand. Met dit bedrag kan je wel starten als zelfstandige in hoofdberoep, alhoewel ik na één maand dit wat risicovol vind. De man of vrouw in kwestie ontvangt een werkloosheidsuitkering van dagelijks 38 euro. Voor deze persoon zou dit 988 euro/maand betekenen. Met zijn of haar bijberoep heeft deze persoon een gemiddeld inkomen van 3988 euro voor die maand.

Herberekening om rekening mee te houden

De uitleg van de Rva: In dat geval verkrijgt men het dagbedrag van het inkomen door het jaarlijks netto belastbaar inkomen van uw activiteit te delen door een aantal dagen evenredig met de periode waarin die zou zijn uitgeoefend.

Wat gebeurt nadien. Doordat deze persoon 3000 euro heeft bijverdient, heeft hij teveel ontvangen van de overheid voor die maand. Alles dat meer dan 16.70 euro/dag is, moet je teruggeven. Als je 3000 euro/maand hebt bijverdient dan heb je 98,68 euro/dag teveel. Je zal hier 988 euro terug moeten storten. Het volledige bedrag van de uitkering van die maand springplank naar zelfstandige.

Reëel voorbeeld: Alain, 5 maanden gebruik van Springplank naar zelfstandige

Op papier klinkt dit allemaal wat vaag. We gieten dit in een echte ervaring.

Alain start met springplank naar zelfstandige in januari 2020. Hij ontvangt op dat moment een daguitkering van 41,46 euro. Dit komt neer op 1.077,96 euro/maand. Als alleenstaande.

Maar nu heeft Alain de kans om te kijken of het haalbaar is om als zelfstandig in hoofdberoep te starten. In het begin is het naar de eerste klanten zoeken, maar het gaat redelijk goed en Alain beslist na 5 maanden om te starten als zelfstandige in hoofdberoep. In die periode heeft hij 5.414 euro NETTO bijverdient met zijn zelfstandige activiteit. Gemiddeld is dit 1,082,8 euro/maand. Realistisch verliep dit iets meer als een grafiek. De eerste maand weinig, dan tweede maand iets beter enz.

Herberekening om rekening mee te houden

Wat gebeurt nadien. Doordat deze persoon 5,414 euro heeft bijverdient, heeft hij teveel ontvangen van de overheid voor die 5 maanden. Alles dat meer dan 14.65 euro/dag (voor indexering, nu 16,70) is, moet je teruggeven. Als je 5,414 euro/5maand hebt bijverdient dan heb je 41,32 euro/dag verdient, 36,71 teveel ontvangen uitkering.

Alain zal ± 3.500 euro terug moeten storten. De periode Springplank naar zelfstandige heeft Alan gemiddeld 1.461,2 euro/maand na de herberekening.

Conclusie Springplank naar zelfstandige

Bedragen die de overheid hanteren stroken niet met de realiteit.

Als je meer dan 434,2 euro NETTO/maand kan bijverdienen, moet je opletten.

434,2 euro NETTO/maand met je zelfstandige activiteit is de grens.

434,3 euro NETTO/maand is in principe te weinig om reeds te kunnen beslissen.

Verdien je meer dan 434,2 euro NETTO/maand, dan zal je de volledige ontvangen uitkering voor de periode Springplank naar zelfstandige moeten terugstorten

Geen paniek. Als je goed laat ondersteunen.

Conclusie Springplank naar zelfstandige

  • Bedragen die de overheid hanteren stroken niet met de realiteit.
  • Als je meer dan 434,2 euro NETTO/maand kan bijverdienen, moet je opletten.
  • 434,2 euro NETTO/maand met je zelfstandige activiteit is de grens.
  • 434,3 euro NETTO/maand is in principe te weinig om reeds te kunnen beslissen.
  • Verdien je meer dan 434,2 euro NETTO/maand, dan zal je de volledige ontvangen uitkering voor de periode Springplank naar zelfstandige moeten terugstorten
  • Geen paniek. Als je goed laat ondersteunen.

Wil je starten als zelfstandige in hoofdberoep? Laat je ondersteunen en begeleiden:

Doe maandelijks een financiële prognose. Vraag hier een Gratis intake gesprek